Par ķiploku ziedu pesto
Vairums no Latvijā sastopamajām ziemas ķiploku šķirnēm tiek pavairoti ar "gaisa sīpoliņiem" - apmēram griķa grauda izmēra sēkliņām, kuras pie to nogatavošanās novāc un stāda līdzīgi parastiem ziemas ķiplokiem stādmateriāla pavairošanai un atjaunošanai. Šie gaisa sīpoliņi veidojas uz ziedkāta, kurš parasti izveidojas un ir savā pilnbriedā ap vasaras saulgriežiem. Ja ziedkātam neļauj pārgatavoties un izveidoties ķiploku gaisa sīpoliņiem, tad šo ķiploka zieda daļu ar visu ziedkātu var izmantot kulinārijā, piemēram, salātos, pievienot zupām, sautējumiem un mērcēm. Tos var marinēt, gatavot pesto, un cept.
Ķiploka ziedkāti satur C, D un B grupas vitamīnus, kā arī kalciju, fosforu un jodu. Tiem ir maz kaloriju. Ķiploka ziedkātiem ir tādas pašas īpašības kā pašiem ķiplokiem, tikai garšas ziņā tie ir maigāki, sulīgāki.