Par ķiploku ziedu pesto

Vairums no Latvijā sastopamajām ziemas ķiploku šķirnēm tiek pavairoti ar "gaisa sīpoliņiem" - apmēram griķa grauda izmēra sēkliņām, kuras pie to nogatavošanās novāc un stāda līdzīgi parastiem ziemas ķiplokiem stādmateriāla pavairošanai un atjaunošanai. Šie gaisa sīpoliņi veidojas uz ziedkāta, kurš parasti izveidojas un ir savā pilnbriedā ap vasaras saulgriežiem. Ja ziedkātam neļauj pārgatavoties un izveidoties ķiploku gaisa sīpoliņiem, tad šo ķiploka zieda daļu ar visu ziedkātu var izmantot kulinārijā, piemēram, salātos, pievienot zupām, sautējumiem un mērcēm. Tos var marinēt, gatavot pesto, un cept.

Ķiploka ziedkāti satur C, D un B grupas vitamīnus, kā arī kalciju, fosforu un jodu. Tiem ir maz kaloriju. Ķiploka ziedkātiem ir tādas pašas īpašības kā pašiem ķiplokiem, tikai garšas ziņā tie ir maigāki, sulīgāki.

Kā lietot ķiploku ziedu pesto?

Pesto var lietot tik plaši un dažādi, cik vien mūs ierobežo mūsu iztēle. Vienkāršais ieteikums pirmajām idejām būtu - pesto lietot līdzīgi kā jūs lietotu caur ķiploku spiedi sasmalcinātus ķiplokus. Tomēr tā kā ķiploku ziedi nav tik asi kā ķiploku daiviņas, un pesto garša ir savādāka kā tīrām ķiploku daiviņām, arī pielietojumu var atrast vēl plašāku. Šeit zemāk ir dažas pielietojuma idejas - gan mūsu pašu, gan aizgūtas no pircēju atsauksmēm. Laika gaitā šo sadaļu centīsimies papildināt.

Pesto uz maizes

Tieši tik vienkārši - uzsmērē uz maizes un ēd! Baltmaize, rupjmaize, sēklu maize, saldskābmaize vai kāda cita maize - atkarīgs no paša gaumes, un nevaram ieteikt, ka tā vai citādi garšos labāk. Starp citu, arī braucot uz tirdziņiem, pircējiem nogaršot dodam tieši pesto uz maizes.

Ķiploku ziedu pesto

Pesto uz galetēm

Lielisks oriģināla viesību cienasta variants, vai kā daļa no ikdienas ēdienreizes. Rīsu, kukurūzas, griķu u.c. galetes - atkarībā no jūsu gaumes. Iesakām izmantot galetes bez pievienota sāls, jo sāls jau būs pesto sastāvā, bet arī tas atkarīgs no katra paša gaumes.

Pesto kopā ar pastas ēdieniem

Par klasiskā pesto dzimteni uzskata Dženovu Itālijā, tāpēc, lai arī Latvijas laukos darināts ķiploku ziedu pesto nav klasisks pesto, varbūt nav nejaušība, ka tas lieliski garšo kopā ar pastas ēdieniem.

Pesto kopā ar pākšaugu ēdieniem

Ķiploku ziedu pesto burtiksi "atdzīvina" no pākšaugiem gatavotus ēdienus, un šis ir Larsu Dāvja garšīgākais veids, kā izmantot pesto. Diezgan neitrālās garšas sviesta pupiņas, lēcas vai pelēkie zirņi kombinācijā ar pesto uzbur jaunu garšu. Lieliski "ies" kopā arī ar citiem pākšaugiem.

Pesto kā piedeva jūsu gatavajai ēdienreizei

Vienu (vai vairākas) tējkaroti vai ēdamkaroti ar ķiploku ziedu pesto lieciet uz gatavā ēdiena šķīvja līdzīgi kā jūs liktu mārrutkus, un gatavs: jūsu ēdienreize ieguvusi jaunu variāciju. Ar gatavu ēdienreizi ir domāts jebkas, piemēram, tik bieži pierastie kartupeļi/rīsi/griķi/u.c. + salāti + gaļa. Vienkārši. Attēlā - pēdējā laikā Dāvja iecienītās ātrās pusdienas - uz pannas vai cepeškrāsnī cepti dārzeņi ar gaļu un garšvielām.

Pesto sajaukts ar krējumu

Vēl viens veids, kā iegūt jaunu niansi kādam latviešu iecienītam un bieži lietotam produktam. Garšos debešķīgi, un labi pielietojams gan ikdienā (kur vien izmantojat krējumu), gan viesībās, piemēram, kā alternatīva čipsu mērcei.

Pesto sajaukts ar biezpienu

Arī biezpiens var garšot dažādi un interesanti, un aizstāt ķiploku daiviņu spiešanu un pievienošanu jūsu ēdienreizēm - dažādi ķiploku ziedu pesto veidi, dažādas proporcijas, dažādas garšas!

Pesto sajaukts ar tomātu mērci, kečupu

Šo pielietojuma ideju aizrautīgi tirgū izstāstīja pircēja. Arī mums ļoti patika. Pamēģiniet! Arī šo atklājumu var vienlīdz labi izmantot kā ikdienā, tā ballītēs, viesībās un dārza svētkos.

Pesto salātos

Iemaisi salātos ķiploku ziedu pesto, aizstājot ķiploka daiviņu mizošanu un griešanu, un ķiploka smalcināšanu caur spiedi.

Pesto kā piedeva zupai

Mēs Larsos neesam lielu zupu ēdāji, tās netiek gatavotas tik bieži. Bet pārliecinājāmies, ka, jau gatavai zupai pievienojot klāt karoti ķiploku ziedu pesto un to izmaisot, ir iespējams panākt vēl neskaitāmas gardas garšu kombinācijas.

Pesto pie ceptām garnelēm

Par šo ideju mums pastāstīja pircēja kādā no tirgiem. Garšas labi sader kopā!

Nākotnē pievienosim vēl pielietojuma idejas

Informācija tiks papildināta